Nasi Arab Bunjut Style


( portion 2-3 orang )
BAHAN
1. Ayam
* 2 ketul paha & 2 ketul tight ayam
* 1 sup bunjut
* halia besar ibu jari tgn
* 2 ulas bawang putih
* 1 biji bawang merah
* 1/2 serbuk kunyit
* 1/2 sudu minyak zaitun
* garam & gula
2. Nasi
* 2 sudu marjerin
* 1 sup bunjut
* 1/2 tin susu cair/sejat
* 3 ulas bawang putih (hiris)
* 2 biji bawang merah (hiris)
* halia besar ibu jari tgn (hiris)
* garam & gula
3. Acar sayur salsabila
* 1/2 carrot
* 1/2 cili benggala
* 1/2 epal hijau
* 1/2 tomato
* 1 biji bawang merah
* minyak zaitun
* garam dan gula
4. Cili
* 2 tangkai cili merah
* 3 ulas bawang putih
* 1/2 bawang merah
* 2 sudu sos cili
* garam & gula
CARA-CARA
1. Ayam
- masukkan semua bahan dalam blender. Masukkan sedikit air & blend sampai hancur.
- perapkan bersama ayam selama 3 jam.
- goreng seperti biasa.
2. Nasi
- cuci beras & blend sup bunjut.
- cairkan marjerin dan tumis bawang merah, bawang putih & halia hingga naik bau.
- masukkan kisaran sup bunjut. Tumis 1-2minit.
- masukkan pes serbuk kurma & tumis sedikit lagi.
- campurkan 1 cawan air & biarkan mendidih.
- bubuh garam & gula ikut kesesuaian.
- masukkan ke dalam rice cooker bersama beras.
- masukkan susu cair & chia seed. Kacau rata.
- masak seperti biasa.
3. Acar sayur Salsabila
- potong dadu semua bahan.
- bubuh garam & gula.
- sejukkan dalam peti ais.
4. Cili
- blend semua bahan dgn sedikit air sehingga hancur.
- masukkan garam dan gula.
Powered by Blogger.