Resepi Cookies Ala Ala Premium
Pertama sekali, ayakkan kesemua bahan ini:
- 4 cawan tepung gandum
- 2 sudu teh baking soda
- 2 sudu teh baking powder (diayak)
Next, tambahkan pula:
- 5 cawan oats (dikisar halus)
- 3 cawan kekacang (dicincang/ diblend tapi takyah halus sangat)
*kekacang ikut pilihan anda, walnuts, hazelnuts, badam dll
Kemudian tambahkan 1.2kg chocolate. Boleh guna apa sahaja chocolate kegemaran anda. Lagi berkualiti coklat akan lebih sedap hasilnya nanti.
*Kami guna 600g chocolate chips + 600g chocolate bar yang diparut
Gaulkan rata kesemua bahan dan asingkan ke tepi.
Kemudian, pukul rata:
- 4 biji telur
- 2 cawan butter
- 2 cawan gula
- 2 cawan gula perang
- 2 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu teh garam
Bila dah rata, masukkan adunan ke dalam tepung dan coklat tadi. Gaul rata.
Gaul hingga semuanya sebati dan menjadi seperti adunan di atas. Sambil gaul boleh rasa tesktur kacang, oat dan coklat bergaul di tangan. Time ni hati memang diduga untuk cubit dan rasa, hahaha!
Ok, adunan telahpun siap! Boleh simpan adunan didalam peti ais jika mahu, dan juga boleh terus bakar. Macam mat saleh punya style, mereka suka bakar bila time nak makan, bakar sikit-sikit baru fresh. Kalau kita orang melayu, suka bakar semua terus dan simpan dalam bekas kedap udara. Ikut style korang lah mana nak, dua-dua boleh.
Bentukkan adunan kecil-kecil di atas dulang dan boleh dibakar pada suhu 190° selama 10 - 20 minit. Of course, dapur akan semerbak waktu ini!
Tadaa, untuk adunan tadi boleh dapat selambak cookies! Puas makan ooo. Selamat mencuba!
- 4 cawan tepung gandum
- 2 sudu teh baking soda
- 2 sudu teh baking powder (diayak)
Next, tambahkan pula:
- 5 cawan oats (dikisar halus)
- 3 cawan kekacang (dicincang/ diblend tapi takyah halus sangat)
*kekacang ikut pilihan anda, walnuts, hazelnuts, badam dll
Kemudian tambahkan 1.2kg chocolate. Boleh guna apa sahaja chocolate kegemaran anda. Lagi berkualiti coklat akan lebih sedap hasilnya nanti.
*Kami guna 600g chocolate chips + 600g chocolate bar yang diparut
Gaulkan rata kesemua bahan dan asingkan ke tepi.
Kemudian, pukul rata:
- 4 biji telur
- 2 cawan butter
- 2 cawan gula
- 2 cawan gula perang
- 2 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu teh garam
Bila dah rata, masukkan adunan ke dalam tepung dan coklat tadi. Gaul rata.
Gaul hingga semuanya sebati dan menjadi seperti adunan di atas. Sambil gaul boleh rasa tesktur kacang, oat dan coklat bergaul di tangan. Time ni hati memang diduga untuk cubit dan rasa, hahaha!
Ok, adunan telahpun siap! Boleh simpan adunan didalam peti ais jika mahu, dan juga boleh terus bakar. Macam mat saleh punya style, mereka suka bakar bila time nak makan, bakar sikit-sikit baru fresh. Kalau kita orang melayu, suka bakar semua terus dan simpan dalam bekas kedap udara. Ikut style korang lah mana nak, dua-dua boleh.
Bentukkan adunan kecil-kecil di atas dulang dan boleh dibakar pada suhu 190° selama 10 - 20 minit. Of course, dapur akan semerbak waktu ini!
Tadaa, untuk adunan tadi boleh dapat selambak cookies! Puas makan ooo. Selamat mencuba!
Leave a Comment